Ladok

Konsortiechefen har ordet

sommar
2023-06-22

Nu är det snart dags för semester och jag vill passa på att tacka er alla för denna termin. Ladok utvecklas hela tiden och under våren har vi lanserat nya funktioner och förbättringar i systemet. Bland annat har stödet kring hanteringen av studieavgifter implementerats. Det innebär exempelvis att fakturor kan skickas direkt från Ladok, mycket kan masshanteras och att studenterna kan se information om studieavgifter i Ladok för studenter. Projektet för ett Gemensamt stöd för utbildningsplanering har också uppnått sitt slutmål, att Stockholms universitet har stängt sin nuvarande utbildningsdatabas och börjat använda Ladok. Här på ladok.se kan ni läsa om hur arbetet gått. Utvecklingen av utbildningsplanering fortsätter efter projektet. Tre lärosäten till planerar att gå över till Ladok under hösten och ytterligare 10 lärosäten under 2024.

Inom Ladokkonsortiet prioriterar vi pågående utvecklingsarbete i en produktplan. Inför varje nytt kvartal kan ni följa vad som ska utvecklas genom att lyssna till inspelningar av Magnus Mörck, strategisk produktägare för Ladok, som berättar om prioriteringen av arbetet med att utveckla Ladok.

Ladokkonsortiet hade sin årliga stämma den 25 maj och handlingarna från stämman finns på ladok.se. Stämman beslutade bland annat om den övergripande inriktningen och ekonomiska ramar för 2024-2026. Det blev omval av Susanne Wallmark, Malmö universitet, och Maria Strand, Högskolan i Gävle, till styrelsen och Susanne Wallmark fortsätter som styrelseordförande.

Ladokkonsortiet har under våren uppmärksammats internationellt för vårt arbete. Organisationen EUNIS (European University Information Systems) tilldelade Ladok en Elite Award, som ett erkännande för bäst praxis av användningen av informationssystem inom högre utbildning i Europa. Vi har även uppmärksammats med en Leadership Award av 1EdTech för arbetet med att ta fram standarden Edu-API.

I år får vi äntligen se fram emot att träffas på NUAK, som hålls den 10-11 oktober på Quality Hotel Friends, Solna. Det finns nu möjlighet att anmäla sig här: https://www.uhr.se/om-uhr/Konferenser/nuak-2023/.

Nu är det dock dags att snart koppla av och njuta av sommaren. Jag önskar er alla en riktigt skön och härlig semester, med sol, värme och vila. Ta hand om er och varandra, och kom tillbaka med ny energi och inspiration inför en spännande höst.

Trevlig sommar!